Ferran Sáez Mateu

Els morts riallers (ebook)

Si la veritat ofèn, expliquem-la amb una mentida. El retrat més agosarat de la gran impostura de la Transició.

«El que perdura són les bones històries, i nosaltres sabem com explicar-les, Francesc. D’això vivim.»

L’any 1977, Sebastià Rovira va salvar de la ruïna la seva editorial explotant la veta de les biografies per encàrrec. En ple canvi de règim, el passat pot arribar a ser molt incòmode, i polítics i empresaris feien cua per reescriure la seva història i fer-la apta per als nous temps.

Ara, molts anys després, l’editor revisita les biografies exemplars que va publicar sobre Plàcid Escolà i Ernest Obach, honorables prohoms de la Transició. Sota la capa de maquillatge que va inventar per a ells, Rovira desvela la veritable naturalesa depredadora dels vencedors de la postguerra. Despietats amb els dèbils, servils amb els forts i hàbils manipuladors dels fils del poder. Aquesta és la història dels estrategs nats que van canviar-ho tot per tal que no canviés res.

Amb una barreja quixotesca de realitat i ficció, tragèdia i comèdia, Els morts riallers llança un torpede al règim del 78 i els seus beneficiaris, i exposa sense embuts aspectes que encara avui ocupen el centre del debat polític del país.

Què n'han dit?

«Desemmascara la Transició com el que va ser: mercromina, cura per a les ferides superficials però no profundes»— Clàudia Pujol (Sàpiens)

«Una novel·la i no pas un assaig, perquè Sáez Mateu no vol quedar atrapat en la discussió nominal sinó que vol portar el lector al debat sobre el fet col·lectiu»— Antoni Bassas

«Sobre biografies apòcrifes, relats edulcorats de la Transició i connivències amb el franquisme»— Joan Safont

«Ferran Sáez no solament escriu molt bé, sinó que pensa millor, i això ho reflexa en Els morts riallers, on dóna vida i arrana els oportunistes del franquisme inicial, on despulla la nissaga reviscuda en oportunistes de la falsa Transició Democrática —fou una Transacció com denunciava l’historiador Josep Fontana—, i ho fa de manera lúcida, festiva i amb tocs brillants de literatura màgica»— Josep Maria Solé i Sabaté

Entrevistes