Notícies

El 24è Premi Roc Boronat aposta pel talent literari d’Arià Paco

Arià Paco
  • Covarda, vella, tan salvatge, la novel·la guanyadora, es publicarà a Amsterdam el mes de setembre de 2022
  • El jurat ha destacat la maduresa literària del jove autor
  • La 24a edició del Roc Boronat és la segona amb més participació de la història, amb 84 títols presentats

Covarda, vella, tan salvatge, la segona novel·la del doctorand en filosofia Arià Paco Abenoza, és l’obra guanyadora de la 24a edició del Premi Roc Boronat, la segona més participativa de la història, amb 84 originals presentats. Covarda, vella, tan salvatge és un retrat generacional narrat a través de quatre amics en la vintena que es retroben a la seva Igualada natal, després que les aspiracions de cadascun d’ells els hagin distanciat. En el transcurs d’un estiu enrarit, assistim als seus anhels i frustracions, als intents infructífers de comunicar-se i a la sensació permanent de desarrelament. Com un teló de fons, Igualada és la llar que els uneix a tots  i alhora la terra erma d’on volen fugir.

El jurat, format per Enric Botí, David Bernardo, Leandro Lamor, Marta Xirinachs, Núria Juanico, Helena Guilera i el guanyador de l’anterior edició, Marc Cerrudo, ha destacat la maduresa literària del jove autor. Helena Guilera, editora d’Amsterdam, ha destacat “la sensibilitat i la intel·ligència de la novel·la d’Arià Paco, que desplega el retrat d’una generació desarrelada, teixit de personatges vius i d’una escriptura polièdrica i prenyada de sentit”. El delegat territorial d’ONCE Catalunya, entitat convocant del premi, ha remarcat «el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària», i ha afegit que aquest guardó «celebra que la cultura ens fa millors com a persones i que si a més és inclusiva, ens fa a tots iguals».

Arià Paco Abenoza (Igualada, 1993) és graduat i màster en filosofia, i actualment fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona, on és professor auxiliar. Va debutar l’any 2020 amb la novel·la Mentir a les mosques (Premi Valldaura-Memorial Pere Calders, i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig de creació literària. Els seus relats han aparegut publicats a Branca i col·labora a Núvol.

El Premi Roc Boronat, que convoca l’ONCE Catalunya, té una dotació de 6.000€ i la publicació de la novel·la guanyadora per part de l’editorial Amsterdam. Anna Punsoda, Marc Cerrudo o Lolita Bosch són alguns dels autors i autores guanyadors de les anteriors edicions. L’obra Covarda, vella, tan salvatge d’Arià Paco Abenoza arribarà a llibreries el mes de setembre de 2022. Així mateix, la guanyadora en la modalitat de prosa per persones cegues o amb discapacitat visual greu del certamen, dotada amb 900€, ha estat Sara Molina per l’obra El dia que les paraules van perdre els seus filtres.