Notícies

Som* es fusiona amb la cooperativa Abacus per liderar el sector cultural i educatiu

A les respectives assemblees generals celebrades el 30 de juny de 2021, les cooperatives Abacus i Som* han aprovat la fusió dels dos projectes cooperatius per afrontar conjuntament els reptes derivats de la digitalització i configurar el primer gran operador de l’economia social especialitzat en la creació i distribució de continguts culturals i educatius.

Després de les dues assemblees, s’ha celebrat l’acte de cloenda “Una aposta pel futur, una aposta per l’educació i la cultura” en el que hi han participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Cooperativisme, massa crítica i lideratge

La fusió permet abordar amb garanties i des del lideratge el continu i accelerat procés de digitalització que està vivint la cultura i l’educació en tots els seus àmbits, des del model de creació, els nous suports, els hàbits de consum o la distribució.

La fusió també vol assolir una major massa crítica i la diversificació d’activitats necessàries per competir amb els grans grups resultants del procés de concentració que estan vivint les indústries culturals i de l’educació en els darreres anys. Un dels objectius de la cooperativa és afavorir la pluralitat, contribuint a dinamitzar la indústria cultural al nostre país.

Amb 48 establiments a Catalunya, València i les illes Balears i la botiga en línia, la nova cooperativa és líder en la comercialització de llibres i molt especialment en llibre infantil i juvenil, i actua en el camp de la creació de continguts amb projectes com les revistes SàpiensCuinaDescobrir i Arrels, les editorials de ficció Amsterdam i no-ficció Ara Llibres, o la col·lecció de clàssics Bernat Metge de La Casa dels Clàssics. A més, és el primer distribuidor de béns per a la comunitat educativa, tant de material educatiu com de llibre de text.

La complementarietat d’ambdues organitzacions, que tot i operar en el mateix sector ho fan en àmbits diferents, no genera redundàncies en els llocs de treball per la qual cosa es mantindran totes les posicions des del moment de la fusió.

La sinergia: projectes en clau de futur

La direcció de la cooperativa fusionada es posarà immediatament en marxa per elaborar un pla estratègic que definirà les principals línies d’actuació de la cooperativa i que traçarà els objectius més immediats i a més llarg termini que han d’actuar com a tractors del nou projecte cooperatiu. Es preveu la seva presentació a finals de 2021.

L’experiència de compra dels usuaris; el gran potencial per oferir continguts culturals i educatius a una gran comunitat amb prop d’un milió de persones sòcies i de quaranta mil de subscriptores; la incorporació de la intel·ligència artificial en el tractament de les dades o l’aprofitament del potencial logístic són, entre altres, els aspectes que es treballaran en el nou pla estratègic de la cooperativa.

D’altra banda, s’inicia un treball per reforçar l’arquitectura de marques que utilitzen actualment Abacus i Som, que acabarà determinant el nom definitiu de l’organització. Mentrestant i fins a la presentació del nou pla estratègic es continuen utilitzant les mateixes marques que fins ara.