Toni Cucarella

Qui de casa se’n va

El retorn a la novel·la de Toni Cucarella, un dels grans noms de la literatura catalana contemporània.

La vida d’en Miquel canvia per complet quan, amb tretze anys i durant els inicis de la Guerra Civil a Xàtiva, es queda orfe. El seu misteriós oncle Cep, un ex frare que va escapar del convent amb una milícia republicana, enceta un periple per Barcelona i París, on en Miquel cercarà sense descans el poeta Orestes Ballester, qui va jugar un paper clau durant la fuga de l’oncle.

Amb una narració i prosa exquisides que ens recorda a grans noms de la literatura com ara Georges Perec o Julio Cortázar, Toni Cucarella ens convida a acompanyar un protagonista polièdric i captivador al llarg de tota la seva vida, a gaudir de les seves estrambòtiques aventures, i a preguntar-nos si la profecia que repetia l’oncle Cep («qui de casa se’n va, a casa tornarà») es complirà.

Què n'han dit?

Fins i tot els nòmades tenen arrels. L’arrel humana, si se l’arranca de menuda, és capaç de sobreviure en qualsevol hàbitat. Però només floreix, ufanosa i conscient, poc abans de morir, quan el seu peu toca el test d’on va ser desarrelada. Toni Cucarella, un dels grans narradors de les lletres catalanes, ens atrapa amb la història de Miquel, un nòmada que descobreix aquesta arrel. —Neus Castellano (directora de la Biblioteca García Márquez, premi IFLA a la millor biblioteca del món 2023)

Entrevistes