Agota Kristof

Claus i Lucas

Traducció de Sergi Pàmies

«Ja ho he escrit. Ho he escrit tot. Tot el que m’ha passat d’ençà que vivim aquí. Els meus malsons, el temps a l’escola, tot. També tinc el meu gran quadern, com tu. Tu en tens uns quants, jo només en tinc un, encara és prim. No deixaré que el llegeixis mai. Tu em vas prohibir de llegir els teus, jo et prohibeixo de llegir el meu.»

Els bessons Claus i Lucas viuen en un país ocupat per forces estrangeres. Són enviats a una ciutat fronterera, fugint de la Guerra —una guerra—, que s’apropa al seu final. La seva àvia, una dona cruel i abjecta que viu en una caseta ruïnosa dels afores, els acollirà de mala gana. Els nois respondran a les penalitats practicant una sèrie d’exercicis amb l’objectiu de fer suportable l’insuportable: el fred, la gana, el dolor, la guerra. Anotaran els seus progressos en un quadern escolar i esdevindran uns mestres precoços i impassibles en l’art de sobreviure.

Així s’inicia la trilogia de Claus i Lucas, d’Agota Kristof, formada per El gran quadern, La prova i La tercera mentida, que Amsterdam Llibres recupera en aquest volum amb traducció de Sergi Pàmies. Aquestes tres novel·les configuren una de les al·legories més torbadores i inquietants sobre l’Europa de la Segona Guerra Mundial, la de la Guerra Freda i la de les revolucions de 1989. Però no tan sols això. Pocs escriptors han arribat tan lluny com Kristof en l’exploració de la identitat, la crueltat, la solitud i la mentida. Escrita amb desapassionada precisió, Claus i Lucas és una freda ganivetada de la qual el lector no acabarà de refer-se mai.

Què n'han dit?

Un clàssic modern. Una lliçó d’escriptura. Una lectura memorable i devastadora.

«Si hi ha llibres que fan lectors de per vida, aquest n’és un.» —Marina Espasa a l’ARA Llegim

«Una prosa sincera i dolorosa.» —Mario Guerrero a Llegir.cat

«Literatura en majúscules que et deixa enlluernada i baldada.» —Carme Martí

«Una novel·la commovedora i una reflexió punyent sobre la pobresa i el maltractament dels xiquets i les conseqüències que se’n deriven. Una història que cal llegir.» —Vicent Flor

«Feia temps que no llegia un llibre tan colpidor i frapant.» —Francesc Xavier González

«Crua, freda, escrita amb una senzillesa volguda que et deixa a l’intempèrie.» —Elisabet Punset

«Et bufeteja.» —Especulacions d’un Neanderthal

«Una obra mestra.» —J.M. Vidal-Illanes

Entrevistes

Fes-ne un tast

Altres llibres d'Agota Kristof